Makaron świezy Udon - gruby, szeroki na 3mm makaron typu tasiemka.
Używany głównie do zup i dań z makaronu na zimno.
Popularny dodatek do surówek i dań chińskich, japońskich, tajskich, koreańskich.
Nadaje się także do smażenia.
Makaron U-Dong firmy Diamond wyprodukowano w Korei Południowej.
Sposób przygotowania (sugerowany):
Zupa - Makaron włożyć do wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać bulion lub mieszankę przypraw do zup.
Makaron smażony (Yaki-U-Dong) - rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać posiekany czosnek, dodać makaron, pokrojone kawałki mięsa i warzyw. Smażyć następne 3 minuty. Doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym i solą. Smażyć przez następne 2 minuty.
DIAMOND ITAMAE Makaron Udon świeży