Owoce dzikiej róży zawierają ogromną ilość witaminy C, już dwa, trzy owoce pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Owoce zawierają również takie cenne składniki jak: garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki, cukry, pektyny oraz witaminy A, B1, B2, E, K i kwas foliowy.
Do głównych działań, jakie wykazują owoce dzikiej róży zalicza się przede wszystkim działanie przeciwutleniające, wzmacniające oraz witaminizujące. Dzika róża ma również działanie rozkurczowe, moczopędne i napotne (dzięki zawartości polifenoli), a także przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe i hemostatyczne. Regularnie picie naparu z owoców dzikiej róży przyczyni się do wzmocnienia układu odpornościowego oraz nerwowego, a co za tym idzie ogólną poprawę samopoczucia. Działa również wspomagająco w zaburzeniach snu, poprawia przemianę materii oraz oczyszcza organizm.
Dziką różę można pić w formie naparu lub odwaru, a także wykorzystywać jako dodatek do ciast.
DR GAJA Dzika róża owoce krojone